Bedwingen van zee en wind

Het gastenverblijf ''Doornroosje'' is gevestigd op het terrein van Landgoed Doornroosje. Het  Landgoed kenmerkt zich door een heuvelachtig bebost terrein , ook wel "Driesje aan zee" genoemd. Het Driesje aan de voormalige Zuiderzeekust in Horst bij Ermelo is een restant van een paraboolachtige dekzandrug. In de loop der eeuwen is het door verstuiving ontstaan. Hoogteverschillen maakten het tot een uniek kleinschalig duingebied, dat zelfs een vermelding kreeg in een van de bekende Verkade Albums van Jac. P. Thijsse, die aan het begin van de 20e eeuw verschenen.

In 1915 werd het hoogst gelegen gedeelte van de voormalige Zuiderzeekust aangekocht door de Rotterdamse familie Verster, die hier een houten vakantiehuis liet bouwen. Het huis werd opgetrokken in de chaletstijl, waarvan de voornaamste kenmerken een overstekende kap, houten veranda's, balkons en erkers zijn. Deze landelijke bouwstijl trof men in de periode 1870-1910 vooral aan in Silezie en Zwitserland.

Ligging op het hoogste punt aan de voormalige Zuiderzee

Hoewel het niet het eerste houten huis was dat in Ermelo werd gebouwd, is zijn ligging op het hoogste punt aan de voormalige Zuiderzee uniek te noemen. De voorgevel heeft een uitkragende houten erker op de verdieping. Er zijn diverse houten deuren en ramen met ruitvormige roedenverdelingen. Het wolfsdek heeft rode tuille du nord pannen. Er zijn grote dakkapelen en schoorstenen.

Nabij dit huis, dat de naam "Doornroosje" kreeg, ligt in het heuvelachtige terrein een kleine ven. Om beschutting te hebben tegen de soms harde zeewind, werden op het duin dat oorspronkelijk begroeid was met heide, vliegdennen aangeplant. Door aanplant van ook andere boomsoorten is hier door de jaren heen een gevarieerd bosgebied ontstaan, waardoor het uitzicht over de Zuiderzee verloren ging. Later zou ook deze zee verdwijnen door gedeeltelijke inpoldering. Het landgoed ligt nabij strand Horst aan het Veluwemeer en is nog steeds in particuliere handen en in bezit van de familie M.A. Slager.

Het gastenverblijf is gesitueerd nabij het bovengenoemde woonhuis en heeft een aparte entree met parkeerplaatsen aan de oprit van het terrein.